arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 5: Pembentukan Malaysia

10 questions · Form 5 Sejarah Bab 5: Pembentukan Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Di manakah lokasi pendaratan gerila tentera Indonesia semasa kemuncak peristiwa Konfrontasi di Semenanjung Malaysia?

  1. Labis dan Pontian, Johor
  2. Kota Bharu, Kelantan
  3. Port Dickson, Negeri Sembilan
  4. Langkawi, Kedah
Show answer

Answer: A

Tentera Indonesia mendaratkan tentera gerila di Labis dan Pontian, Johor menerusi laut dan udara untuk melakukan sabotaj.

2. Peristiwa manakah yang menandakan permulaan pemulihan hubungan diplomatik antara Malaysia dan Indonesia sekali gus menghentikan konfrontasi?

  1. Penandatanganan Perjanjian Normalisasi Hubungan di Bangkok 1966
  2. Kejayaan Referendum Singapura
  3. Pembentukan MAPHILINDO
  4. Pengeluaran Singapura dari Malaysia
Show answer

Answer: A

Usaha diplomatik dan perubahan kepimpinan di Indonesia membawa kepada penandatanganan Perjanjian Normalisasi Hubungan di Bangkok pada Ogos 1966.

3. Apakah kuasa khas yang diberikan kepada Kerajaan Negeri Sabah dan Sarawak dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63)?

  1. Kawalan imigresen dan hal ehwal perkhidmatan awam negeri
  2. Pencetakan mata wang negeri
  3. Pengurusan tentera udara negeri
  4. Hubungan diplomatik dengan negara luar
Show answer

Answer: A

Sabah dan Sarawak mendapat hak otonomi khas seperti kawalan imigresen serta Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri.

4. Apakah syor penting yang terkandung dalam Laporan Suruhanjaya Cobbold?

  1. Singapura dikeluarkan serta-merta daripada cadangan penggabungan
  2. Sabah dan Sarawak diberikan autonomi penuh tanpa terikat perlembagaan
  3. Malaysia ditubuhkan dengan Perlembagaan PTM 1957 dijadikan asas dan syarat khas diberikan kepada Sabah dan Sarawak
  4. Pilihan raya dibatalkan di Sabah dan Sarawak
Show answer

Answer: C

Suruhanjaya Cobbold memperakukan bahawa Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957 dijadikan asas dengan pindaan bagi memenuhi hak khas Sabah dan Sarawak.

5. Apakah dakwaan utama Filipina semasa menentang pembentukan Malaysia?

  1. Sarawak merupakan sebahagian daripada wilayah negaranya
  2. Sabah ialah sebahagian daripada wilayah hak milik Kesultanan Sulu
  3. Pulau Pinang kepunyaan Filipina
  4. Singapura tidak patut diberikan kemerdekaan
Show answer

Answer: B

Filipina menentang kerana Presiden Macapagal menuntut Sabah atas alasan ia pernah dipajakkan oleh Kesultanan Sulu.

6. Apakah pengajaran utama daripada kejayaan proses Pembentukan Malaysia kepada generasi muda?

  1. Penggunaan kekuatan ketenteraan adalah jalan terbaik
  2. Pendekatan musyawarah, diplomasi, dan pemeliharaan toleransi dapat mengatasi krisis dan membina negara bangsa yang kukuh
  3. Penetapan syarat yang ketat menghalang perpaduan
  4. Keputusan membelakangkan pandangan rakyat adalah digalakkan
Show answer

Answer: B

Kejayaaan pembentukan Malaysia membuktikan semangat kesefahaman, perundingan, dan diplomasi merupakan teras utama pembinaan negara yang stabil.

7. Jawatankuasa Antara Kerajaan (JAK) ditubuhkan bagi tujuan...

  1. Menguruskan kempen Pilihan Raya di Singapura
  2. Merangka perincian perlembagaan dan mempertahankan kepentingan khas Sabah serta Sarawak
  3. Menandatangani Perjanjian Normalisasi dengan Indonesia
  4. Menangani ancaman komunis di sempadan
Show answer

Answer: B

JAK dipimpin oleh Lord Lansdowne berperanan merangka cadangan perlembagaan yang merangkumi Tuntutan Perkara 20 untuk Sabah dan Sarawak.

8. Pertubuhan MAPHILINDO dibentuk hasil daripada Persidangan Manila 1963 yang dianggotai oleh tiga buah negara iaitu...

  1. Malaysia, Philippines, Indonesia
  2. Malaysia, Thailand, Laos
  3. Myanmar, Philippines, Indonesia
  4. Malaysia, Vietnam, Indonesia
Show answer

Answer: A

MAPHILINDO merupakan gabungan nama tiga negara iaitu Malaysia, Philippines (Filipina), dan Indonesia untuk menyelesaikan pertikaian pembentukan Malaysia.

9. Mengapakah Brunei akhirnya menarik diri daripada menyertai pembentukan Malaysia pada minit-minit terakhir?

  1. Isu keutamaan takhta Sultan Brunei dan pengurusan hasil minyak
  2. Ditegah oleh Suruhanjaya Cobbold
  3. Diancam oleh kerajaan Filipina
  4. Rakyat Brunei menolak sepenuhnya dalam referendum
Show answer

Answer: A

Brunei menarik diri terutamanya disebabkan tuntutan senarai keutamaan takhta Sultan Brunei dalam Majlis Raja-Raja dan isu pengawalan hasil minyak.

10. Siapakah wakil utama Persekutuan Tanah Melayu yang memimpin rundingan Perjanjian Malaysia 1963 di London?

  1. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj
  2. Tun Abdul Razak Hussein
  3. Tun Dr. Ismail Abdul Rahman
  4. Tan Cheng Lock
Show answer

Answer: A

Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman mengetuai delegasi Persekutuan Tanah Melayu menandatangani Perjanjian Malaysia di London.

Sponsored