arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 3: Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen

10 questions · Form 5 Sejarah Bab 3: Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Siapakah yang mengetuai Badan Kehakiman di Malaysia?

  1. Yang di-Pertuan Agong
  2. Perdana Menteri
  3. Ketua Hakim Negara
  4. Peguam Negara
Show answer

Answer: C

Badan Kehakiman diketuai oleh Ketua Hakim Negara yang bertanggungjawab ke atas sistem mahkamah dan pentadbiran keadilan.

2. Semasa pendudukan Jepun (1941–1945), kedudukan Raja-raja Melayu diletakkan di bawah...

  1. Pentadbiran Tentera Jepun (Kentu)
  2. Gabenor Jeneral British
  3. Pesuruhjaya Tinggi Amerika
  4. Majlis Tertinggi Asia Timur
Show answer

Answer: A

Semasa era pendudukan Jepun, Raja-raja Melayu diiktiraf sebagai ketua agama dan adat istiadat di bawah pengawasan Pentadbiran Tentera Jepun.

3. Doktrin Pengasingan Kuasa membahagikan kuasa pemerintahan negara kepada tiga badan utama iaitu...

  1. Badan Eksekutif, Badan Perundangan, dan Badan Kehakiman
  2. Dewan Rakyat, Dewan Negara, dan Majlis Raja-Raja
  3. Perdana Menteri, Kabinet, dan Penjawat Awam
  4. SPR, PDRM, dan ATM
Show answer

Answer: A

Doktrin Pengasingan Kuasa mengandungi Badan Perundangan (Legislatif), Badan Eksekutif (Pentadbiran), dan Badan Kehakiman (Judisiari).

4. Berapakah tempoh maksimum untuk mengadakan Pilihan Raya Umum selepas pembubaran Parlimen?

  1. 30 hari
  2. 60 hari
  3. 90 hari
  4. 120 hari
Show answer

Answer: B

Mengikut Perlembagaan Persekutuan, Pilihan Raya Umum mesti diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh pembubaran Parlimen di Semenanjung (dan Sabah/Sarawak).

5. Ahli Dewan Rakyat dipilih oleh rakyat menerusi proses...

  1. Lantikan oleh Majlis Raja-Raja
  2. Pilihan Raya Umum
  3. Temuduga terbuka perkhidmatan awam
  4. Lantikan automatik oleh Gabenor
Show answer

Answer: B

Ahli Dewan Rakyat dipilih secara terus oleh rakyat menerusi proses Pilihan Raya Umum bagi kawasan parlimen masing-masing.

6. Yang di-Pertuan Agong memegang jawatan sebagai Ketua Utama Negara mengikut Perkara __________ Perlembagaan Persekutuan.

  1. Perkara 3(1)
  2. Perkara 32
  3. Perkara 152
  4. Perkara 153
Show answer

Answer: B

Perkara 32 Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa Yang di-Pertuan Agong ialah Ketua Utama Negara.

7. Dewan Negara dalam struktur Parlimen Malaysia juga dikenali sebagai...

  1. House of Commons
  2. Senat
  3. Dewan Perwakilan Rakyat
  4. Majlis Mesyuarat Kerajaan
Show answer

Answer: B

Dewan Negara merupakan majlis tertinggi dalam Parlimen Malaysia yang juga dikenali sebagai Senat.

8. Apakah sistem pemerintahan yang diamalkan oleh Kesultanan Melayu Melaka sebelum kedatangan kuasa Barat?

  1. Raja Berperlembagaan
  2. Pemerintahan Beraja Mutlak
  3. Republik Presiden
  4. Demokrasi Berparlimen
Show answer

Answer: B

Pada zaman Kesultanan Melayu Melaka, Sultan berkuasa mutlak dalam pentadbiran, undang-undang, kehakiman, dan ketenteraan.

9. Manakah antara berikut merupakan peranan utama Majlis Raja-Raja?

  1. Meluluskan belanjawan tahunan negara
  2. Memilih Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong
  3. Menggubal akta keselamatan negara
  4. Memimpin persidangan Dewan Rakyat
Show answer

Answer: B

Salah satu tugas utama Majlis Raja-Raja ialah memilih Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong mengikut Perlembagaan Persekutuan.

10. Apakah nama perhimpunan awal yang dibentuk pada tahun 1897 sebagai asas kepada penubuhan Majlis Raja-Raja?

  1. Durbar
  2. Kongres Melayu
  3. Majlis Undangan Negeri
  4. Suruhanjaya Reid
Show answer

Answer: A

Durbar dibentuk pada tahun 1897 sebagai perhimpunan Raja-raja Melayu bagi Negeri-negeri Melayu Bersekutu (NNMB).

Sponsored