arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 8: Pilihan Raya

10 questions · Form 4 Sejarah Bab 8: Pilihan Raya

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Pilihan raya tempatan pertama di Tanah Melayu telah diadakan pada tahun 1951 untuk memilih ahli...

  1. Majlis Perbandaran Pulau Pinang
  2. Majlis Perbandaran Kuala Lumpur
  3. Majlis Perbandaran Ipoh
  4. Majlis Perbandaran Johor Bahru
Show answer

Answer: A

Pilihan raya tempatan pertama diadakan pada tahun 1951 bagi memilih sembilan ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang.

2. Berapakah bilangan ahli rasmi Kabinet Pertama Persekutuan Tanah Melayu yang dilantik pada tahun 1955?

  1. 10 orang Menteri tempatan dan 3 orang pegawai British
  2. 15 orang Menteri tempatan sahaja
  3. 5 orang Menteri tempatan dan 10 orang pegawai British
  4. 20 orang Menteri pelbagai kaum
Show answer

Answer: A

Kabinet Pertama terdiri daripada 10 Menteri tempatan (dipimpin Tunku Abdul Rahman) dan 3 pegawai British.

3. Berapakah jumlah kerusi yang berjaya dimenangi oleh Parti Perikatan dalam Pilihan Raya MPP 1955?

  1. 51 daripada 52 kerusi
  2. 50 daripada 52 kerusi
  3. 45 daripada 52 kerusi
  4. 52 daripada 52 kerusi
Show answer

Answer: A

Parti Perikatan mencapai kemenangan cemerlang dengan memenangi 51 daripada 52 kerusi yang dipertandingkan.

4. Apakah iktibar daripada kejayaan amalan Pilihan Raya 1955 kepada pembentukan negara Malaysia?

  1. Amalan demokrasi bertolak ansur dan penyatuan kaum menjadi tunjang kestabilan negara
  2. Sistem pilihan raya menyulitkan proses pentadbiran awam
  3. Parti berasaskan kaum tunggal lebih dominan daripada pakatan
  4. Pilihan raya membuang masa dan perbelanjaan negara
Show answer

Answer: A

Kerjasama antara kaum dalam pilihan raya terbukti mewujudkan kestabilan politik dan pemangkin kemerdekaan.

5. Apakah syarat tambahan yang dikenakan ke atas calon yang mahu bertanding dalam Pilihan Raya MPP 1955?

  1. Berpengetahuan dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu
  2. Mempunyai ijazah universiti luar negara
  3. Pernah berkhidmat sebagai pegawai tadbir British
  4. Berasal daripada keluarga bangsawan
Show answer

Answer: A

Calon bertanding mesti mempunyai penguasaan Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris yang memuaskan.

6. Berapakah jumlah kerusi yang dipertandingkan dalam Pilihan Raya Majlis Perundangan Persekutuan (MPP) tahun 1955?

  1. 52 kerusi
  2. 60 kerusi
  3. 44 kerusi
  4. 100 kerusi
Show answer

Answer: A

Hasil rundingan kompromi dengan British, sebanyak 52 kerusi dipilih menerusi pilihan raya, manakala 46 kerusi lagi dilantik.

7. Satu-satunya kerusi yang gagal dimenangi oleh Parti Perikatan dalam Pilihan Raya MPP 1955 dimenangi oleh parti...

  1. PAS (Persatuan Islam Se-Tanah Melayu)
  2. IMP (Independence of Malaya Party)
  3. Parti Negara
  4. Parti Buruh
Show answer

Answer: A

PAS memenangi 1 kerusi di kawasan Kerian, Perak melalui calonnya Haji Ahmad Tuan Hussein.

8. Siapakah tokoh usahawan dan pemimpin MCA yang dilantik sebagai Menteri Pengangkutan pertama Persekutuan Tanah Melayu?

  1. H.S. Lee (Tun Henry H.S. Lee)
  2. Tan Cheng Lock
  3. Leong Yew Koh
  4. Lim Chong Eu
Show answer

Answer: A

H.S. Lee dilantik menjadi Menteri Pengangkutan dalam Kabinet Pertama Tanah Melayu 1955.

9. Mengapakah rombongan Tunku Abdul Rahman pergi berunding ke London sebelum Pilihan Raya MPP 1955 diadakan?

  1. Menuntut agar majoriti ahli Majlis Perundangan Persekutuan dipilih melalui pilihan raya
  2. Meminta bantuan kewangan bagi pembinaan sekolah
  3. Membincangkan syarat perjanjian pertahanan SEATO
  4. Menandatangani perjanjian penggabungan dengan Singapura
Show answer

Answer: A

Tunku berlepas ke London menuntut sekurang-kurangnya tiga perlima ahli MPP dipilih menerusi pilihan raya.

10. Tokoh parti manakah yang menubuhkan Parti Negara dan menjadi penentang utama Parti Perikatan dalam Pilihan Raya 1955?

  1. Dato' Onn Jaafar
  2. Dr. Burhanuddin al-Helmi
  3. Ishak Haji Muhammad
  4. Ahmad Boestamam
Show answer

Answer: A

Dato' Onn Jaafar memimpin Parti Negara dalam Pilihan Raya 1955 selepas pembubaran IMP.

Sponsored