arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 7: Usaha Ke Arah Kemerdekaan

10 questions · Form 4 Sejarah Bab 7: Usaha Ke Arah Kemerdekaan

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah iktibar daripada kejayaan gabungan Parti Perikatan dalam perjuangan kemerdekaan?

  1. Tolak ansur dan toleransi antara kaum adalah kunci kestabilan politik
  2. Persaingan kuasa secara radikal membawa kemajuan cepat
  3. Pengasingan kaum mengukuhkan ekonomi sesebuah negara
  4. Sikap tidak mempedulikan pandangan kaum lain adalah wajar
Show answer

Answer: A

Kejayaan Parti Perikatan membuktikan bahawa kompromi, pakatan, dan muafakat antara kaum berupaya mencapai kemerdekaan.

2. Apakah matlamat utama penggubalan Penyata Razak 1956 dalam sistem pendidikan negara?

  1. Membentuk Sistem Pendidikan Kebangsaan bagi memupuk perpaduan kaum
  2. Mewajibkan penggunaan bahasa Inggeris di semua peringkat universiti
  3. Mengekalkan sistem pendidikan mengikut pengasingan kaum
  4. Mengurangkan bilangan sekolah rendah di kawasan pedalaman
Show answer

Answer: A

Penyata Razak 1956 dirangka untuk membina asas Pendidikan Kebangsaan bagi menyatupadukan rakyat berbilang kaum.

3. Apakah syarat kompromi bagi pemberian kewarganegaraan bukan Melayu yang dipersetujui dalam CLC?

  1. Syarat kewarganegaraan dilonggarkan untuk memupuk kesetiaan kepada Tanah Melayu
  2. Semua penduduk asing diberi kerakyatan automatik tanpa syarat
  3. Kewarganegaraan hanya diberi kepada golongan usahawan kaya
  4. Syarat ketat diketatkan lagi tanpa sebarang kelonggaran
Show answer

Answer: A

Pihak Melayu bersetuju melonggarkan syarat kewarganegaraan sebagai balasan sokongan bukan Melayu terhadap hak istimewa Melayu.

4. Tokoh luar yang berperanan sebagai penasihat/penaung dalam penubuhan CLC ialah...

  1. Malcolm MacDonald
  2. Sir Edward Gent
  3. Sir Gerald Templer
  4. Lord Reid
Show answer

Answer: A

Malcolm MacDonald (Gabenor Jeneral British di Asia Tenggara) memainkan peranan penting memulakan pertemuan CLC.

5. Antara berikut, yang manakah merupakan teras utama Penyata Razak 1956?

  1. Penggunaan kurikulum seragam dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan
  2. Pembubaran serta-merta sekolah jenis kebangsaan
  3. Mewajibkan sukatan pelajaran berteraskan sejarah Britain
  4. Menutup semua sekolah swasta di Tanah Melayu
Show answer

Answer: A

Penyata Razak menetapkan penggunaan sukatan pelajaran yang sama dan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama/kebangsaan.

6. Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu melalui konsep...

  1. Melayu Raya
  2. Malayan Union
  3. Komanwel British
  4. Negara Islam
Show answer

Answer: A

PKMM pimpinan Dr. Burhanuddin al-Helmi memperjuangkan konsep Melayu Raya iaitu penyatuan dengan Indonesia.

7. Mengapakah Dato' Onn Jaafar menubuhkan Independence of Malaya Party (IMP) pada tahun 1951?

  1. Ingin membuka keahlian parti politik berbilang kaum untuk perpaduan
  2. Mendapat sokongan penuh daripada tentera British
  3. Menentang pengisytiharan perlembagaan persekutuan
  4. Membentuk kerajaan berasingan di Johor
Show answer

Answer: A

Dato' Onn mengasaskan IMP untuk menyatukan semua kaum dalam satu parti politik ke arah kemerdekaan selepas usul membuka UMNO kepada bukan Melayu ditolak.

8. Laporan pendidikan manakah yang mencadangkan agar sekolah rendah hanya menggunakan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar?

  1. Laporan Barnes 1951
  2. Laporan Fenn-Wu 1951
  3. Penyata Razak 1956
  4. Laporan Cheeseman 1946
Show answer

Answer: A

Laporan Barnes 1951 mencadangkan pembubaran sekolah vernakular Cina dan Tamil untuk digantikan dengan sekolah kebangsaan berorientasikan B.Melayu atau B.Inggeris.

9. Apakah ciri utama perantikan seseorang tokoh di bawah pentadbiran Sistem Ahli?

  1. Dilantik oleh Pesuruhjaya Tinggi British dengan persetujuan Majlis Raja-Raja
  2. Dipilih secara mutlak menerusi pilihan raya persekutuan
  3. Dilantik oleh Parlimen British di London
  4. Dipilih berasaskan undian undi popular parti politik
Show answer

Answer: A

Ahli-ahli dalam Sistem Ahli dilantik oleh Pesuruhjaya Tinggi British selepas mendapat perkenan Majlis Raja-Raja Melayu.

10. Sistem Ahli dalam pentadbiran British secara tidak langsung boleh dianggap sebagai...

  1. Kabinet bayangan awal sebelum merdeka
  2. Majlis tentera untuk perang
  3. Jawatankuasa sulit komunis
  4. Pertubuhan kesatuan buruh
Show answer

Answer: A

Sistem Ahli berfungsi sebagai kabinet bayangan yang melatih tokoh tempatan menguruskan kementerian/portfolio pentadbiran.

Sponsored