arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 2: Kebangkitan Nasionalisme

10 questions · Form 4 Sejarah Bab 2: Kebangkitan Nasionalisme

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Persatuan politik Melayu yang bersifat radikal pertama di Tanah Melayu yang menuntut konsep 'Melayu Raya' ialah...

  1. Kesatuan Melayu Muda (KMM)
  2. Kesatuan Melayu Singapura (KMS)
  3. Persatuan Melayu Perak
  4. Persatuan Sahabat Pena Malaya (PASPAM)
Show answer

Answer: A

KMM ditubuhkan oleh Ibrahim Haji Yaakob pada 1938 dengan matlamat memperjuangkan kemerdekaan menerusi gagasan Melayu Raya.

2. Peristiwa Revolusi Perancis 1789 telah mempopularkan slogan yang menekankan prinsip...

  1. Kebebasan, Persamaan, dan Persaudaraan
  2. Tiada Cukai Tanpa Perwakilan
  3. Darah dan Besi
  4. Asia untuk Orang Asia
Show answer

Answer: A

Revolusi Perancis diperjuangkan berasaskan slogan 'Liberté, Égalité, Fraternité' (Kebebasan, Persamaan, Persaudaraan).

3. Apakah Tiga Prinsip Rakyat (San Min Chu I) yang diperjuangkan oleh Dr. Sun Yat-sen di China?

  1. Nasionalisme, Demokrasi, dan Kesejahteraan Sosial
  2. Agama, Raja, dan Negara
  3. Kebebasan, Persamaan, dan Persaudaraan
  4. Pendidikan, Perdagangan, dan Ketenteraan
Show answer

Answer: A

Dr. Sun Yat-sen mengemukakan Tiga Prinsip Rakyat iaitu Nasionalisme, Demokrasi, dan Kesejahteraan Sosial untuk memodenkan China.

4. Apakah peristiwa di England pada tahun 1688 yang membawa kepada pemantapan sistem Raja Berperlembagaan?

  1. Revolusi Perancis
  2. Revolusi Keagungan (Glorious Revolution)
  3. Dahagi India
  4. Pemulihan Meiji
Show answer

Answer: B

Revolusi Keagungan (1688) berlaku secara aman tanpa tumpahan darah dan menegakkan kuasa Parlimen serta sistem Raja Berperlembagaan.

5. Akhbar terawal yang menjadi lidah rasmi Kaum Muda untuk menyebarkan fikiran Islah pada tahun 1906 ialah...

  1. Al-Imam
  2. Utusan Melayu
  3. Majlis
  4. Warta Malaya
Show answer

Answer: A

Akhbar Al-Imam yang diterbitkan di Singapura pada tahun 1906 merupakan pelopor gerakan pembaharuan pemikiran Islam.

6. Gerakan modenisasi di Jepun yang dilancarkan untuk elak daripada dijajah oleh kuasa Barat dikenali sebagai...

  1. Pemulihan Meiji
  2. Revolusi Taiping
  3. Gerakan Islah
  4. Dahagi India
Show answer

Answer: A

Maharaja Meiji melancarkan Pemulihan Meiji untuk memodenkan Jepun dari segi industri dan ketenteraan mengikut gaya Barat.

7. Tokoh yang menubuhkan persatuan rahsia Katipunan untuk menuntut kemerdekaan Filipina secara bersenjata ialah...

  1. Andres Bonifacio
  2. Jose Rizal
  3. Emilio Aguinaldo
  4. Aung San
Show answer

Answer: A

Andres Bonifacio menubuhkan Katipunan bagi melancarkan revolusi bersenjata menentang penjajahan Sepanyol di Filipina.

8. Persatuan Sahabat Pena Malaya (PASPAM) yang ditubuhkan pada tahun 1934 bertujuan untuk...

  1. Menggalakkan ahli bertukar-tukar pendapat dan memajukan bahasa serta sastera Melayu
  2. Melancarkan pemberontakan bersenjata menentang British
  3. Mengumpul dana untuk pembinaan kilang pembuatan kapal
  4. Menghantar wakil politik ke Parlimen London
Show answer

Answer: A

PASPAM menggunakan kegiatan persuratan untuk menyatukan pemikiran dan memajukan kebudayaan Melayu.

9. Siapakah pengasas Kesatuan Melayu Singapura (KMS) yang ditubuhkan pada tahun 1926?

  1. Eunos Abdullah
  2. Ibrahim Haji Yaakob
  3. Za'ba
  4. Onn Jaafar
Show answer

Answer: A

KMS ditubuhkan oleh Eunos Abdullah untuk memperjuangkan nasib dan hak sosioekonomi orang Melayu di Singapura.

10. Novel 'Hikayat Faridah Hanom' tulisan Syed Sheikh al-Hadi penting dalam sejarah nasionalisme kerana...

  1. Membawa mesej kemajuan wanita dan semangat cintakan tanah air
  2. Merekodkan sejarah pembinaan landasan kereta api
  3. Menceritakan kisah peperangan tentera British di Eropah
  4. Mengagungkan sistem feudal beraja mutlak
Show answer

Answer: A

Penulisan kreatif seperti novel menyuntik semangat kesedaran kebangsaan dan pembaharuan minda masyarakat.

Sponsored