arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 1: Warisan Negara Bangsa

10 questions · Form 4 Sejarah Bab 1: Warisan Negara Bangsa

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Warna apakah yang dijadikan simbol atau lambang kebesaran khusus bagi raja atau sultan Melaka?

  1. Merah
  2. Kuning
  3. Hitam
  4. Putih
Show answer

Answer: B

Warna kuning ialah warna payung diraja dan payung kebesaran khusus untuk Sultan Melaka.

2. Apakah bukti yang menunjukkan kedaulatan Kesultanan Melayu Melaka diiktiraf oleh kuasa luar?

  1. Pengiktirafan daripada Dinasti Ming (China)
  2. Perjanjian perdagangan dengan tentera Portugis
  3. Pembinaan sistem kubu di sekeliling Melaka
  4. Penerimaan ufti daripada kerajaan Eropah
Show answer

Answer: A

Pengiktirafan Dinasti Ming menerusi utusan Laksamana Zheng He mengesahkan kedaulatan Melaka.

3. Antara berikut, yang manakah merupakan tugasan utama Laksamana di Melaka?

  1. Menjaga kebersihan pasar pelabuhan
  2. Menjadi panglima armada laut Melaka
  3. Mengutip cukai pintu di bandar
  4. Menyalin kitab undang-undang
Show answer

Answer: B

Laksamana merupakan panglima tentera laut yang menjaga keselamatan perairan dan pelayaran.

4. Mengapakah amalan riba dilarang dalam urusan perniagaan di Melaka mengikut Hukum Kanun Melaka?

  1. Selaras dengan penekanan hukum syarak Islam
  2. Mengikut undang-undang Eropah
  3. Atas perintah persatuan pedagang asing
  4. Menghalang kedatangan pedagang luar
Show answer

Answer: A

Hukum Kanun Melaka berteraskan syariat Islam yang melarang riba dalam perniagaan.

5. Apakah asas utama yang menjadi pembentukan negara bangsa kerajaan Alam Melayu sebelum kedatangan kuasa Barat?

  1. Sistem Raja Berperlembagaan
  2. Raja, Undang-undang, Wilayah Pengaruh, dan Rakyat
  3. Sistem Demokrasi Berparlimen
  4. Perlembagaan Bertulis dan Parti Politik
Show answer

Answer: B

Ciri-ciri negara bangsa kerajaan Alam Melayu merangkumi Raja, Undang-undang, Wilayah Pengaruh, dan Rakyat.

6. Kitab undang-undang Kutara Manawa digunakan sebagai panduan pentadbiran dalam kerajaan Alam Melayu yang mana?

  1. Funan
  2. Champa
  3. Majapahit
  4. Srivijaya
Show answer

Answer: C

Undang-undang Kutara Manawa diamalkan dalam kerajaan Majapahit untuk mengekalkan ketenteraman.

7. Siapakah yang menguruskan urusan perdagangan dan pengurusan di pelabuhan bawah seliaan Penghulu Bendahari?

  1. Syahbandar
  2. Laksamana
  3. Temenggung
  4. Nakhoda
Show answer

Answer: A

Syahbandar ditugaskan menguruskan hal-hal perdagangan dan kebajikan pedagang di pelabuhan.

8. Apakah jenis jenayah yang boleh dikenakan hukuman bunuh menurut Hukum Kanun Melaka?

  1. Membunuh, menderhaka, dan mencuri
  2. Bergaduh kecil di pasar
  3. Terlewat membayar cukai tanah
  4. Gagal menghadiri perjumpaan kampung
Show answer

Answer: A

Fasal 5.1 Hukum Kanun Melaka menetapkan hukuman bunuh bagi kesalahan membunuh, menderhaka, atau mencuri.

9. Berapakah jumlah fasal yang terkandung di dalam Hukum Kanun Melaka?

  1. 25 fasal
  2. 30 fasal
  3. 44 fasal
  4. 99 fasal
Show answer

Answer: C

Hukum Kanun Melaka mengandungi 44 fasal yang merangkumi bidang jenayah, kekeluargaan, dan ekonomi.

10. Apakah iktibar yang boleh diambil daripada keunggulan pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka?

  1. Pentingnya pentadbiran teratur untuk kestabilan negara
  2. Keperluan mengenakan cukai yang amat tinggi
  3. Menolak hubungan diplomatik dengan negara asing
  4. Mengabaikan peranan rakyat dalam negara
Show answer

Answer: A

Sistem pentadbiran yang berstruktur dan teratur mewujudkan kestabilan politik dan kemakmuran ekonomi.

Sponsored