arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 3: Pentadbiran Negeri-negeri Melayu Bersekutu

10 questions · Form 3 Sejarah Bab 3: Pentadbiran Negeri-negeri Melayu Bersekutu

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Semasa Durbar Kedua (1903) di Kuala Lumpur, siapakah Sultan yang lantang mengkritik pemusatan kuasa di tangan Residen Jeneral?

  1. Sultan Idris Murshidul Adzam Shah
  2. Sultan Abdul Samad
  3. Sultan Ahmad
  4. Sultan Abdullah
Show answer

Answer: A

Sultan Idris (Sultan Perak) dengan tegas mengkritik tindakan British yang meminggirkan kuasa Raja-raja Melayu dan bahasa Melayu.

2. Siapakah yang dilantik menjadi Residen Jeneral NNMB yang pertama?

  1. Sir Frank Swettenham
  2. Sir Andrew Clarke
  3. J.W.W. Birch
  4. Sir Stamford Raffles
Show answer

Answer: A

Sir Frank Swettenham menjawat jawatan Residen Jeneral pertama bagi NNMB.

3. Mengapakah kewangan Pahang menjadi salah satu faktor penubuhan NNMB?

  1. Pahang mengalami masalah kewangan akibat Perang Semantan
  2. Pahang merupakan negeri terpaksa membayar ufti kepada Siam
  3. Pahang enggan melombong emas
  4. Pahang tidak mempunyai sumber cukai
Show answer

Answer: A

Pahang menanggung beban hutang yang tinggi, maka kekayaan Perak dan Selangor digunakan untuk mengimbangi defisit Pahang.

4. Tujuan utama British mengintegrasikan sistem jalan raya dan kereta api di NNMB adalah untuk...

  1. Memudahkan pengangkutan hasil bumi seperti bijih timah ke pelabuhan
  2. Membawa pelancong asing melawat kampung Melayu
  3. Menggalakkan pemindahan penduduk tempatan ke Bandar
  4. Membantu pentadbiran Siam di utara
Show answer

Answer: A

Rangkaian perhubungan dibina khusus bagi mempercepat penghantaran bijih timah ke pelabuhan untuk dieksport.

5. Apakah persidangan khas yang ditubuhkan pada tahun 1897 untuk perbincangan antara Raja-raja Melayu dan pegawai tinggi British?

  1. Durbar
  2. Majlis Undangan
  3. Majlis Mesyuarat Persekutuan
  4. Kongres Melayu
Show answer

Answer: A

Durbar merupakan persidangan Raja-Raja Melayu negeri-negeri anggota NNMB bersama pengurusan British.

6. Siapakah Residen British Pertama yang dilantik di Pahang pada tahun 1888?

  1. J.P. Rodger
  2. Frank Swettenham
  3. Hugh Low
  4. Martin Lister
Show answer

Answer: A

J.P. Rodger ditugaskan menjadi Residen British pertama di Pahang pada tahun 1888.

7. Apakah jawatan pentadbir tertinggi British di NNMB yang berada di atas Residen Jeneral?

  1. Pesuruhjaya Tinggi British
  2. Gabenor Jeneral India
  3. Residen Negeri
  4. Setiausaha Negeri
Show answer

Answer: A

Pesuruhjaya Tinggi British (yang juga menjawat Gabenor Negeri-negeri Selat) merupakan pegawai tertinggi persekutuan.

8. Mengapakah penubuhan NNMB dianggap mengurangkan kuasa Majlis Mesyuarat Negeri?

  1. Keputusan pentadbiran dipusatkan di tangan Residen Jeneral di Kuala Lumpur
  2. Majlis Mesyuarat Negeri dibubarkan terus
  3. Residen Jeneral mengambil alih tugas imam masjid
  4. Sultan tidak dibenarkan menghadiri mesyuarat
Show answer

Answer: A

Pemusatan kuasa (centralisation) di bawah Residen Jeneral menjejaskan peranan dan kebebasan Majlis Mesyuarat Negeri.

9. Apakah peristiwa di Perak yang membawa kepada pemeteraian Perjanjian Pangkor 1874?

  1. Perang Saudara dan serangan Siam
  2. Perebutan takhta dan Perang Larut
  3. Pemberontakan Wan Ahmad
  4. Pembunuhan Goh Hui
Show answer

Answer: B

Perjanjian Pangkor dipersetujui hasil pertikaian takhta antara Raja Abdullah dan Raja Ismail serta Perang Larut.

10. Siapakah tokoh pedagang Cina yang dilantik sebagai Kapitan Cina di Kuala Lumpur dan memainkan peranan besar memajukan industri timah?

  1. Yap Ah Loy
  2. Goh Hui
  3. Tan Cheng Lock
  4. Lim Boon Keng
Show answer

Answer: A

Yap Ah Loy merupakan Kapitan Cina Kuala Lumpur yang penting dalam pembangunan semula Kuala Lumpur selepas Perang Klang.

Sponsored