arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 1: Kedatangan Kuasa Barat

10 questions · Form 3 Sejarah Bab 1: Kedatangan Kuasa Barat

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Slogan 3G yang menjadi pendorong kedatangan kuasa Barat pada abad ke-16 merujuk kepada...

  1. Gold, Glory, Gospel
  2. Gold, Goodness, Growth
  3. Grain, Glory, Gospel
  4. Growth, Glory, Gold
Show answer

Answer: A

3G merujuk kepada Gold (Kekayaan), Glory (Kemegahan), dan Gospel (Keagamaan/Kristian).

2. Timbangan tradisional yang digunakan oleh masyarakat tempatan untuk menimbang bijih timah dan emas ialah...

  1. Kilo
  2. Dacing dan Pikul
  3. Liter
  4. Gantang dan Kupang
Show answer

Answer: B

Unit timbangan tradisional perdagangan Melayu melibatkan dacing, tahil, dan pikul.

3. Apakah tujuan Belanda berpakat dengan Johor pada tahun 1641?

  1. Menentang ancaman Siam
  2. Mengepung dan menewaskan Portugis di Melaka
  3. Melombong emas di Pahang
  4. Menguasai perdagangan rempah di Ambon
Show answer

Answer: B

Belanda bekerjasama dengan Johor untuk menewaskan tentera Portugis di Melaka pada tahun 1641.

4. Strategi Serangan Fizikal pernah digunakan oleh Belanda di Tanah Melayu untuk menentang...

  1. SHTI di Pulau Pinang
  2. Ancaman tentera Bugis dari Johor dan Selangor
  3. Pasukan Siam di Kedah
  4. Pemberontak Rentap di Sarawak
Show answer

Answer: B

Belanda menggunakan serangan fizikal di Kuala Selangor dan Linggi untuk menyekat pengaruh dan serangan tentera Bugis.

5. Kuasa Barat manakah yang menguasai Filipina sebelum diserahkan kepada Amerika Syarikat?

  1. Portugal
  2. Spanyol
  3. Belanda
  4. Perancis
Show answer

Answer: B

Spanyol menguasai Filipina selama lebih tiga abad sebelum pentadbiran berpindah kepada Amerika Syarikat.

6. Slogan "Tugas Menyebarkan Tamadun" (Mission Civilisatrice) diguna pakai secara meluas oleh kuasa...

  1. British
  2. Perancis
  3. Belanda
  4. Spanyol
Show answer

Answer: B

Perancis menggunakan slogan Mission Civilisatrice bagi mewajarkan penjajahannya di Indochina.

7. Francis Light menggunakan strategi __________ untuk menduduki Pulau Pinang pada tahun 1786.

  1. Tipu Helah
  2. Serangan Fizikal
  3. Ugutan
  4. Sewa
Show answer

Answer: A

Francis Light menggunakan helah dengan menjanjikan bantuan tentera yang tidak pernah disetujui secara rasmi oleh syarikat SHTI.

8. Apakah ikhtiar teknikal yang membolehkan muatan barangan dibawa dengan lebih banyak dan cepat pada abad ke-19?

  1. Kapal layar besar
  2. Ciptaan Kapal Wap
  3. Kereta api wap
  4. Sampan berenjin
Show answer

Answer: B

Ciptaan kapal wap mempercepat pelayaran dan mengangkut muatan yang lebih banyak.

9. Antara berikut, manakah peranan utama Pembesar di peringkat daerah dalam pemerintahan beraja Melayu?

  1. Menjadi simbol keagamaan persekutuan
  2. Mengekalkan keamanan dan memungut cukai
  3. Menulis naskhah undang-undang rasmi
  4. Menguruskan pelayaran kapal asing
Show answer

Answer: B

Pembesar bertanggungjawab menjaga keamanan, mengutip cukai, dan membekalkan tenaga kerja.

10. Hasil laut yang bernilai tinggi dari perairan Sabah dan Sarawak yang dicari oleh pedagang luar ialah...

  1. Garam dan batu karang
  2. Teripang dan Mutiara
  3. Ikan kering sahaja
  4. Rumpai laut tiruan
Show answer

Answer: B

Teripang dan mutiara merupakan hasil laut eksotik yang mendapat permintaan tinggi di pasaran China.

Sponsored