arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 5: Hidupan Liar di Malaysia

10 questions · Form 3 Geografi Bab 5: Hidupan Liar di Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Manakah antara hidupan liar berikut merupakan spesies primat endemik yang hanya boleh dijumpai di kawasan paya bakau dan hutan riparian di Pulau Borneo (Sabah/Sarawak)?

  1. Harimau Malaya
  2. Monyet Bangkatan (Proboscis)
  3. Tapir
  4. Badak Sumatra
Show answer

Answer: B

Monyet Bangkatan (Proboscis Monkey) hanya hidup endemik di pulau Borneo terutamanya di kawasan paya bakau dan sepanjang sungai.

2. Badan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa yang aktif bekerjasama dengan Malaysia dalam kempen pemuliharaan hidupan liar ialah...

  1. WWF (World Wide Fund for Nature)
  2. WHO (World Health Organization)
  3. UNESCO
  4. ASEAN
Show answer

Answer: A

WWF Malaysia giat mengendalikan kempen penyelamatan spesies terancam seperti Harimau Malaya, Penyu, dan Orang Utan.

3. Program 'Central Forest Spine' (CFS) di Semenanjung Malaysia bertujuan untuk...

  1. Membina bandar baharu di tengah hutan
  2. Menghubungkan kompleks-kompleks hutan yang terpisah melalui koridor ekologi bagi pergerakan haiwan
  3. Menebang semua pokok kayu keras
  4. Membina empangan elektrik baharu
Show answer

Answer: B

Rancangan CFS mewujudkan koridor ekologi bagi merapatkan semula kawasan hutan terpencil supaya haiwan liar bebas bergerak.

4. Apakah ciri fizikal yang membezakan Tapir (Tenuk) daripada haiwan herbivor lain?

  1. Mempunyai belang jingga dan hitam
  2. Badan berwarna kombinasi hitam di bahagian depan/belakang dan putih di bahagian tengah
  3. Mempunyai tanduk bercabang panjang
  4. Mempunyai kepak untuk terbang
Show answer

Answer: B

Tapir mempunyai Corak warna badan unik iaitu hitam di bahagian hadapan dan belakang serta putih di bahagian tengah badan.

5. Apakah implikasi sekiranya spesies pemangsa utama seperti Harimau Malaya pupus sepenuhnya di hutan?

  1. Populasi haiwan herbivor meningkat tanpa kawalan dan merosakkan vegetasi hutan
  2. Jumlah pokok hutan akan berkurangan secara mendadak
  3. Suhu hutan akan menjadi semakin sejuk
  4. Tiada sebarang perubahan berlaku pada ekosistem
Show answer

Answer: A

Tanpa pemangsa puncak (top predator), populasi herbivor (seperti babi hutan/rusa) melonjak mendadak lalu menjejaskan keseimbangan tumbuhan hutan.

6. Apakah peranan utama hidupan liar seperti burung dan kelawar dalam ekosistem hutan?

  1. Menyebabakan kerosakan pada daun pokok
  2. Membantu proses pendebungaan dan penyebaran biji benih pokok
  3. Menyerap air tanah
  4. Mengurangkan saiz saiz lapisan kanopi
Show answer

Answer: B

Haiwan seperti burung, kelawar, dan monyet penting sebagai agen pendebungaan dan penyebaran biji benih untuk pembiakan hutan.

7. Apakah impak utama pembinaan lebuh raya yang merentasi kawasan hutan tebal terhadap hidupan liar?

  1. Menyebabkan fragmentasi habitat dan risiko haiwan dilanggar kenderaan
  2. Menambah bilangan sumber makanan haiwan
  3. Memudahkan haiwan berpindah ke negeri lain
  4. Mengurangkan suhu persekitaran hutan
Show answer

Answer: A

Pembinaan jalan raya memotong laluan semula jadi haiwan (fragmentasi), menyukarkan pencarian makanan dan menyebabkan kecederaan akibat dilanggar.

8. Apakah agensi kerajaan utama di Malaysia yang bertanggungjawab menguatkuasakan undang-undang perlindungan hidupan liar?

  1. PERHILITAN (Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara)
  2. JABATAN METEOROLOGI
  3. JABATAN PARIT DAN SALIRAN
  4. MARDI
Show answer

Answer: A

PERHILITAN bertanggungjawab memelihara dan menguruskan hidupan liar serta taman negara di Semenanjung Malaysia.

9. Gajah Pygmy yang bersaiz lebih kecil berbanding gajah Asia biasa boleh ditemui di kawasan hutan...

  1. Hutan Hujan Tropika di Pahang
  2. Hutan Tanah Pamah di sepanjang Sungai Kinabatangan, Sabah
  3. Hutan Gunung di Gunung Jerai
  4. Hutan Paya Bakau di Matang, Perak
Show answer

Answer: B

Gajah Pygmy merupakan spesies unik yang habitat Utamanya berada di daerah dataran banjir Sungai Kinabatangan, Sabah.

10. Manakah antara tindakan berikut tergolong dalam kaedah pemuliharaan 'Ex-situ'?

  1. Mewartakan Taman Negara
  2. Mendirikan Hutan Simpan Royal Belum
  3. Pembiakan haiwan terancam di Zoo Negara atau pusat pembiakan
  4. Mengekalkan Rizab Perlindungan Paya Bakau
Show answer

Answer: C

Pemuliharaan Ex-situ merujuk kepada perlindungan dan pembiakan spesies di luar habitat asal mereka (contoh: Zoo, pusat pembiakan).

Sponsored