arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 3: Pengaruh Persekitaran Fizikal

10 questions · Form 3 Geografi Bab 3: Pengaruh Persekitaran Fizikal terhadap Kepelbagaian Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Manakah kombinasi yang BETUL antara faktor tanih dan jenis tumbuhan yang disokongnya?

  1. Tanih Permafros -> Pokok Kurma
  2. Tanih Podzol -> Hutan Konifer / Pain
  3. Tanih Pasir -> Hutan Paya Bakau
  4. Tanih Latosol -> Tumbuhan Liken
Show answer

Answer: B

Tanih podzol di kawasan sejuk beriklim sejuk sederhana menyokong pertumbuhan Hutan Konifer (pokok pain/fir).

2. Tanih permafros yang sentiasa membeku di bahagian bawah tanah boleh ditemukan di kawasan beriklim...

  1. Gurun Panas
  2. Tundra
  3. Mediterranean
  4. Equator / Tropika
Show answer

Answer: B

Tanih permafros merupakan tanih yang membeku sepanjang masa di kawasan iklim Tundra/Kutub.

3. Jenis tanih berasid dan berpasir yang terdapat di kawasan Hutan Konifer (Taiga) dipanggil...

  1. Tanih Latosol
  2. Tanih Podzol
  3. Tanih Aluvium
  4. Tanih Chernozem
Show answer

Answer: B

Tanih podzol kurang subur, berpasir, dan berasid, terbentuk di kawasan sejuk berhutan konifer.

4. Antara berikut, manakah spesies hidupan liar yang mendiami kawasan bersaliran buruk (paya/sungai)?

  1. Kambing Gurun
  2. Buaya dan Memerang
  3. Unta
  4. Rubah Kutub
Show answer

Answer: B

Buaya, memerang, dan burung upeh merupakan contoh hidupan liar yang menghuni kawasan bertakung air/paya.

5. Apakah ciri utama kawasan yang mempunyai 'saliran buruk'?

  1. Kawasan yang sentiasa bertakung air seperti paya
  2. Kawasan cerun bukit yang airnya mengalir deras
  3. Kawasan tanah pasir yang menyerap air dengan cepat
  4. Kawasan berkerikil tanpa takungan air
Show answer

Answer: A

Saliran buruk merujuk kepada kawasan yang sentiasa bertakung air atau bertanah lembap/paya.

6. Apakah jenis tanih yang subur, berasid lemah, dan dominan di kawasan Hutan Hujan Tropika Malaysia?

  1. Tanih Podzol
  2. Tanih Latosol
  3. Tanih Permafros
  4. Tanih Pasir
Show answer

Answer: B

Tanih latosol terbentuk di kawasan tropika yang mengalami pelapukan giat dan menyokong Hutan Hujan Tropika.

7. Haiwan nokturnal seperti musang fennec dan tikus jerboa lebih aktif pada waktu malam di kawasan Gurun Panas bertujuan untuk...

  1. Mengelakkan suhu cuaca yang terlalu panas pada waktu siang
  2. Mencari tempat berlindung daripada salji
  3. Menyerap cahaya matahari secara langsung
  4. Mengelak dari banjir air tawar
Show answer

Answer: A

Haiwan nokturnal keluar berburu pada waktu malam untuk mengelak daripada cuaca ekstrem panas pada waktu siang.

8. Apakah jenis pokok yang biasa ditemukan di kawasan pinggir laut berlumpur?

  1. Pokok Bakau Kurap dan Bakau Minyak
  2. Pokok Kurma
  3. Pokok Oak
  4. Pokok Birah
Show answer

Answer: A

Spesies bakau mendominasi kawasan muara dan pinggir laut berlumpur (Hutan Paya Bakau).

9. Mengapakah sesetengah pokok dalam Hutan Monsun Tropika (seperti pokok jati) menggugurkan daunnya pada musim kering?

  1. Untuk menarik perhatian haiwan
  2. Mengurangkan kehilangan air melalui proses transpirasi
  3. Untuk mempercepatkan pembentukan bunga
  4. Supaya pokok menjadi lebih tinggi
Show answer

Answer: B

Pengguguran daun (tumbuhan deciduous) merupakan adaptasi mengurangkan kehilangan air semasa musim kemarau/kering.

10. Manakah antara berikut BUKAN merupakan salah satu daripada empat faktor persekitaran fizikal utama yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhan semula jadi?

  1. Bentuk Muka Bumi
  2. Iklim
  3. Tanih
  4. Kedudukan Longitud
Show answer

Answer: D

Empat faktor fizikal utama ialah Bentuk Muka Bumi, Saliran, Tanih, dan Iklim.

Sponsored