arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 7: Kesultanan Pahang, Perak, Terengganu dan Kelantan

10 questions · Form 2 Sejarah Bab 7: Kesultanan Pahang, Perak, Terengganu dan Kelantan

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah keistimewaan seni bina Istana Balai Besar di Kota Bharu, Kelantan?

  1. Dibina menggunakan kayu cengal yang diukir dengan seni pertukangan Melayu yang tinggi
  2. Menggunakan konkrit gaya Eropah sepenuhnya
  3. Dibina di atas air seperti perahu
  4. Mempunyai menara kubah emas
Show answer

Answer: A

Istana Balai Besar dibina pada era Sultan Muhammad II memperlihatkan seni pertukangan kayu Melayu yang halus.

2. Apakah iktibar utama daripada pengasasan and pembentukan Kesultanan Pahang, Perak, Terengganu, and Kelantan?

  1. Pentingnya mengekalkan warisan kepimpinan, kedaulatan, and identiti bangsa Melayu
  2. Kekuasaan tentera adalah segala-galanya
  3. Mengabaikan tradisi lama demi kemajuan
  4. Bergantung kepada bantuan kuasa Barat
Show answer

Answer: A

Keberhasilan para pemerintah mengekalkan warisan Kesultanan Melayu membuktikan kebijaksanaan kepimpinan tempatan.

3. Siapakah pengasas Kesultanan Pahang pada tahun 1470?

  1. Raja Muhammad
  2. Raja Muzaffar
  3. Tun Zainal Abidin
  4. Long Yunus
Show answer

Answer: A

Raja Muhammad (putera Sultan Mansur Shah Melaka) mengasaskan Kesultanan Pahang with gelaran Sultan Muhammad Shah.

4. Apakah peranan utama 'Nobat' dalam tradisi Kesultanan Melayu?

  1. Muzik diraja bagi majlis keputeraan, penabalan, dan pemakaman raja
  2. Muzik persembahan untuk pedagang asing
  3. Lagu peperangan tentera laut
  4. Hiburan rakyat di pasar
Show answer

Answer: A

Nobat ialah muzik diraja khusus untuk majlis-majlis rasmi dan istiadat penabalan Sultan.

5. Antara berikut, yang manakah kitab undang-undang tradisional yang digunakan di negeri Perak?

  1. Undang-Undang 99 Perak
  2. Hukum Kanun Pahang
  3. Undang-Undang Kedah
  4. Itqan al-Muluk
Show answer

Answer: A

Undang-Undang 99 Perak berasal dari Parsi dan mengandungi 99 soalan dan jawapan bab perundangan.

6. Sistem penggantian takhta di Perak adalah unik kerana mengamalkan...

  1. Sistem Penggiliran Takhta
  2. Warisan anak sulung sahaja
  3. Undian oleh pembesar daerah
  4. Pilihan oleh rakyat
Show answer

Answer: A

Perak mengamalkan sistem penggiliran giliran putera raja melalui beberapa gelaran sebelum menaiki takhta Sultan.

7. Semua negeri Pahang, Perak, Terengganu, and Kelantan mengekalkan tradisi keagamaan dengan menganggap Sultan sebagai...

  1. Ketua Agama Islam and Adat Istiadat Melayu
  2. Ketua Pentadbir Tentera Sahaja
  3. Wakil Gabenor Siam
  4. Hakim Mahkamah Inggeris
Show answer

Answer: A

Sultan memegang kedudukan tertinggi sebagai ketua agama Islam and pelindung adat Melayu.

8. Tokoh yang menyatukan wilayah-wilayah Kelantan dan mengasaskan Kesultanan Kelantan pada tahun 1762 ialah...

  1. Long Yunus
  2. Sultan Muhammad II
  3. Che Siti Wan Kembang
  4. Raja Bahar
Show answer

Answer: A

Long Yunus berjaya menyatukan Kelantan yang berpecah dan ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Kelantan.

9. Sultan Muhammad II memindahkan dan mengasaskan pusat pentadbiran Kelantan yang baharu di...

  1. Kota Bharu
  2. Kota Kubang Labu
  3. Mahaligai
  4. Pangkalan Datu
Show answer

Answer: A

Sultan Muhammad II mengasaskan Kota Bharu pada tahun 1844 dan membina Istana Balai Besar.

10. Antara negeri berikut, negeri manakah yang terkenal dengan seni pertukangan Songket and Ukiran Kayu yang halus?

  1. Terengganu dan Kelantan
  2. Perak dan Selangor
  3. Pahang dan Melaka
  4. Kedah dan Perlis
Show answer

Answer: A

Terengganu dan Kelantan sangat terkenal dengan warisan seni pembuatan songket, ukiran kayu, and ukiran perahu.

Sponsored