arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 3: Sosiobudaya Masyarakat Kerajaan Alam Melayu

10 questions · Form 2 Sejarah Bab 3: Sosiobudaya Masyarakat Kerajaan Alam Melayu

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Batu bersurat terawal yang menjadi bukti penggunaan bahasa Melayu Champa dan tulisan Pallava di Champa ialah...

  1. Batu Bersurat Vo Canh
  2. Batu Bersurat Kedukan Bukit
  3. Batu Bersurat Cherok Tok Kun
  4. Batu Bersurat Kota Kapur
Show answer

Answer: A

Batu Bersurat Vo Canh yang dipahat pada abad ke-3 merupakan bukti tulisan dan persuratan terawal di Champa.

2. Struktur masyarakat Alam Melayu terbahagi secara umumnya kepada dua kumpulan iaitu...

  1. Golongan Pemerintah dan Golongan Diperintah
  2. Golongan Kaya dan Golongan Miskin
  3. Golongan Pedagang dan Golongan Tentera
  4. Golongan Bandar dan Golongan Luar Bandar
Show answer

Answer: A

Masyarakat terbahagi kepada Golongan Pemerintah (Raja, Bangsawan, Sami) dan Golongan Diperintah (Rakyat Merdeka, Hamba).

3. Apakah fungsi gapura Wringin Lawang yang terdapat di Trowulan, Majapahit?

  1. Pintu gerbang laluan masuk utama ke dalam kota/istana
  2. Tempat takungan air pengairan
  3. Menara kawalan laut
  4. Candi persinggahan pahlawan
Show answer

Answer: A

Wringin Lawang merupakan binaan gapura (pintu gerbang) khas daripada bata merah di ibu kota Majapahit.

4. Apakah fungsi Baray yang dibina di Angkor selain daripada untuk bidang pertanian?

  1. Bekalan air domestik untuk penduduk bandar
  2. Taman rekreasi air
  3. Tempat ternakan mutiara
  4. Laluan kapal Jong
Show answer

Answer: A

Baray membekalkan air bersih untuk kegunaan harian penduduk bandar di samping kegunaan pengairan sawah.

5. Siapakah yang berada di kedudukan paling atas dalam hierarki struktur masyarakat Alam Melayu?

  1. Bangsawan
  2. Raja / Kerabat Diraja
  3. Golongan Agama
  4. Rakyat Merdeka
Show answer

Answer: B

Raja menduduki puncak hierarki sosial dan berkuasa mutlak dalam seluruh urusan kerajaan.

6. Karya sastera mashyur "Nagara Kertagama" yang ditulis oleh Prapanca merupakan persuratan bagi kerajaan...

  1. Srivijaya
  2. Majapahit
  3. Funan
  4. Kedah Tua
Show answer

Answer: B

Nagara Kertagama karya Prapanca mengisahkan keagungan dan sejarah pemerintahan empayar Majapahit.

7. Apakah peranan utama golongan Bangsawan dalam sistem pentadbiran kerajaan Alam Melayu?

  1. Membantu raja mentadbir wilayah dan mengutip cukai
  2. Melakukan kerja-kerja pertanian harian di sawah
  3. Menjadi hamba istana
  4. Belayar menjajak barangan di pelabuhan luar
Show answer

Answer: A

Golongan bangsawan dilantik menjadi pembesar atau Datu untuk membantu raja mentadbir wilayah dan menjaga keamanan.

8. Sastera lisan tempatan Champa yang terkenal seperti Akayet Inra Patra mengisahkan tentang...

  1. Kepahlawanan dan keagungan watak tempatan
  2. Sistem pengairan Baray
  3. Cara melombong emas
  4. Peraturan perdagangan laut
Show answer

Answer: A

Karya Akayet merupakan kesusasteraan Champa yang memaparkan kepahlawanan dan penceritaan watak-watak epik.

9. Di kawasan manakah seni bina Candi Bukit Batu Pahat ditemui di Malaysia?

  1. Lembah Bujang, Kedah
  2. Pangkalan, Perak
  3. Kota Bharu, Kelantan
  4. Kuantan, Pahang
Show answer

Answer: A

Candi Bukit Batu Pahat merupakan salah satu tapak arkeologi candi paling terkenal di Lembah Bujang, Kedah.

10. Golongan manakah yang bertanggungjawab menguruskan upacara keagamaan dan menjadi penasihat keagamaan raja?

  1. Golongan Agama (Sami/Brahman)
  2. Hamba
  3. Artisan
  4. Tawanan perang
Show answer

Answer: A

Golongan agama seperti Sami atau Brahman menduduki kelas pemerintah kerana kepakaran mereka dalam urusan agama dan ritual.

Sponsored