arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 10: Sarawak dan Sabah

10 questions · Form 2 Sejarah Bab 10: Sarawak dan Sabah

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Tarian Ngajat merupakan tarian tradisional yang terkenal dalam kalangan masyarakat...

  1. Iban di Sarawak
  2. Kadazandusun di Sabah
  3. Melanau di Sarawak
  4. Bajau di Sabah
Show answer

Answer: A

Tarian Ngajat dipersembahkan oleh masyarakat Iban semasa menyambut Hari Gawai atau merayakan kemenangan.

2. Apakah hasil laut berharga yang dikumpul oleh masyarakat tempatan di Sabah untuk didagangkan ke China?

  1. Sarang burung dan trepang (gamat)
  2. Mutiara tiruan
  3. Rumput laut buatan
  4. Tiram karang
Show answer

Answer: A

Sarang burung dari gua batu kapur (seperti Gua Madai) dan trepang menjadi barangan dagangan bernilai tinggi.

3. Sikap yang perlu diamalkan oleh generasi muda terhadap warisan sejarah Sarawak dan Sabah ialah...

  1. Menghargai, memelihara, dan berbangga dengan kekayaan warisan kebudayaan
  2. Mengabaikan sejarah tempatan
  3. Menganggap adat tradisi sebagai lapuk
  4. Mengenepikan peranan tokoh tempatan
Show answer

Answer: A

Menghargai warisan kebudayaan membina jati diri nasional yang kukuh dalam membina negara bersatu padu.

4. Pengaruh Kesultanan Brunei di Sarawak pada abad ke-19 tertumpu terutamanya di kawasan...

  1. Pesisir pantai dan lembah sungai
  2. Puncak gunung tinggi
  3. Hutan tebal pedalaman
  4. Kawasan sempadan Kalimantan
Show answer

Answer: A

Pengaruh Brunei bertapak kuat di kawasan pesisir pantai untuk mengawal laluan perdagangan sungai.

5. Apakah makanan ruji atau hasil pertanian utama tempatan yang diproses daripada pokok enau/sagu oleh masyarakat Melanau di Sarawak?

  1. Sagu (Linut)
  2. Beras Padi Huma
  3. Ubi Kayu
  4. Gula Nipah
Show answer

Answer: A

Masyarakat Melanau terkenal dengan perusahaan memproses sagu sebagai bahan makanan asas tempatan.

6. Antara berikut, kaum manakah di Sarawak yang terkenal dengan kemahiran mendiami kawasan pedalaman serta gaya hidup berpindah-randah (nomad) pada zaman dahulu?

  1. Penan
  2. Melayu
  3. Melanau
  4. Iban
Show answer

Answer: A

Masyarakat Penan pada zaman dahulu mengamalkan cara hidup nomad di hutan pedalaman Sarawak.

7. Gelaran bagi ketua masyarakat dalam sistem kesukuan Kadazandusun dan Murut di Sabah ialah...

  1. Orang Tua
  2. Tuai Rumah
  3. Datu Patinggi
  4. Menteri Pesisir
Show answer

Answer: A

Orang Tua merupakan ketua kampung/komuniti yang dihormati dalam sistem kesukuan masyarakat Sabah.

8. Sistem Kedatuan di Sarawak merupakan sistem pentadbiran tempatan yang diamalkan oleh masyarakat...

  1. Melayu pesisir
  2. Iban
  3. Bidayuh
  4. Penan
Show answer

Answer: A

Sistem Kedatuan diamalkan oleh pembesar Melayu pesisir Sarawak seperti Datu Patinggi, Datu Bandar, dan Datu Temenggong.

9. Peraturan adat yang ketat dalam masyarakat kesukuan di Sarawak dan Sabah bertujuan untuk...

  1. Mengekalkan keharmonian, ketenteraman, dan menghormati alam sekitar
  2. Memenjarakan penjenayah asing
  3. Mengumpul cukai harta
  4. Menghalang pedagang luar masuk
Show answer

Answer: A

Hukum adat menjadi panduan kehidupan sosial bagi memastikan keharmonian dan mengelakkan perbalahan.

10. Alat muzik bertali tradisional yang amat popular dan sinonim dengan warisan budaya Sarawak ialah...

  1. Sape
  2. Sompoton
  3. Gambus
  4. Rebab
Show answer

Answer: A

Sape ialah alat muzik bertali tradisional yang diukir daripada kayu oleh masyarakat Orang Ulu di Sarawak.

Sponsored