arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 5: Pengangkutan di Malaysia

10 questions · Form 2 Geografi Bab 5: Pengangkutan di Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah fungsi utama terowong SMART yang dibina di Kuala Lumpur dari segi kejuruteraan?

  1. Hanya untuk laluan bas express pada waktu puncak
  2. Mengalirkan air banjir dan menjadi laluan kenderaan
  3. Laluan khas kereta api bawah tanah cepat
  4. Kawasan simpanan air bersih bandar raya
Show answer

Answer: B

Terowong SMART berfungsi dwi-guna iaitu mengalirkan air limpahan banjir dan mengurangkan kesesakan jalan raya.

2. Apakah nama perkhidmatan penerbangan yang dikendalikan untuk kawasan pedalaman di Sabah dan Sarawak?

  1. Rural Air Services (RAS) / MASwings
  2. AirAsia X
  3. Batik Air
  4. Firefly Transit
Show answer

Answer: A

Perkhidmatan Udara Luar Bandar (Rural Air Services) menggunakan pesawat kecil kendalian MASwings untuk menghubungkan kawasan pedalaman Borneo.

3. Perkhidmatan Kereta Api Negeri Sabah menghubungkan kawasan stesen bandar...

  1. Kota Kinabalu ke Sandakan
  2. Tanjung Aru ke Tenom
  3. Tawau ke Lahad Datu
  4. Kudat ke Beaufort
Show answer

Answer: B

Kereta Api Negeri Sabah menyediakan perkhidmatan rel utama dari Tanjung Aru hingga ke Tenom.

4. Agensi kerajaan yang bertanggungjawab mengawal selia pengangkutan awam darat di Malaysia ialah...

  1. Agensi Pengangkutan Publik (APP)
  2. Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD)
  3. Jabatan Alam Sekitar (JAS)
  4. Pihak Berkuasa Kemajuan Risda
Show answer

Answer: B

APAD (Agensi Pengangkutan Awam Darat) bertanggungjawab merancang dan mengawal selia sektor pengangkutan awam darat.

5. Pintu masuk penerbangan antarabangsa utama di Malaysia terletak di...

  1. Subang, Selangor
  2. Sepang, Selangor (KLIA)
  3. Bayan Lepas, Pulau Pinang
  4. Senai, Johor
Show answer

Answer: B

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA/KLIA2) terletak di Sepang, Selangor.

6. Sistem MRT (Transit Aliran Massa) dibina di Lembah Klang terutamanya bertujuan untuk...

  1. Mengangkut bahan mentah dari luar bandar
  2. Mengangkut penumpang secara pukal dan cepat di kawasan bandar raya
  3. Menggantikan perkhidmatan kapal terbang domestik
  4. Aktiviti pelancongan tanah tinggi
Show answer

Answer: B

MRT berkeupayaan tinggi mengangkut jumlah penumpang yang ramai dalam masa singkat di kawasan metropolitan.

7. Jambatan Pulau Pinang dibangunkan untuk menghubungkan Pulau Pinang di kawasan pulau dengan lokasi di tanah besar iaitu...

  1. Bayan Lepas
  2. Seberang Perai
  3. Alor Setar
  4. Taiping
Show answer

Answer: B

Jambatan Pulau Pinang menghubungkan kawasan pulau (Gelugor) dengan tanah besar di Seberang Perai.

8. Lebuhraya Utama yang menghubungkan Bukit Kayu Hitam di Kedah hingga ke Johor Bahru di Johor ialah...

  1. Lebuhraya Pantai Timur
  2. Lebuhraya Timur-Barat
  3. Lebuhraya Utara-Selatan
  4. Lebuhraya Pan Borneo
Show answer

Answer: C

Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) merupakan jalan raya tulang belakang yang merentasi sebelah barat Semenanjung Malaysia.

9. Pelabuhan hab kontena antarabangsa terkemuka yang terletak di kawasan selatan Johor ialah...

  1. Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP)
  2. Pelabuhan Kemaman
  3. Pelabuhan Teluk Ewa
  4. Pelabuhan Lumut
Show answer

Answer: A

Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di Johor merupakan salah satu hab pemindahan kontena (transhipment) terkemuka dunia.

10. Apakah pelabuhan utama di Malaysia yang mengendalikan eksport Gas Asli Cecair (LNG)?

  1. Pelabuhan Klang
  2. Pelabuhan Kuantan
  3. Pelabuhan Bintulu
  4. Pelabuhan Pulau Pinang
Show answer

Answer: C

Pelabuhan Bintulu di Sarawak merupakan pelabuhan khusus mengendalikan eksport utama gas asli cecair (LNG).

Sponsored