arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 4: Cuaca dan Iklim di Malaysia

10 questions · Form 2 Geografi Bab 4: Cuaca dan Iklim di Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Purata suhu tahunan di kawasan tanah rendah di Malaysia ialah kira-kira...

  1. 18°C
  2. 22°C
  3. 27°C
  4. 35°C
Show answer

Answer: C

Kawasan tanah rendah di Malaysia mempunyai min suhu tahunan sekitar 27°C.

2. Apakah faktor utama yang menyebabkan fenomena 'Pulau Haba Perbandaran' di pusat bandar?

  1. Banyak pokok ditanam di sepanjang jalan
  2. Permukaan bertar, bangunan konkrit, dan pelepasan haba kenderaan
  3. Tiupan angin laut yang sangat kuat
  4. Hujan lebat yang turun setiap hari
Show answer

Answer: B

Bangunan konkrit dan permukaan bertar menyerap haba, manakala pelepasan ekzos kenderaan meningkatkan suhu pusat bandar.

3. Apakah jenis hujan yang kerap berlaku semasa musim Peralihan Monsun pada waktu petang?

  1. Hujan Relief
  2. Hujan Bukit
  3. Hujan Perolakan
  4. Hujan Frontal
Show answer

Answer: C

Peralihan Monsun menyebabkan pemanasan permukaan bumi pada waktu siang dan menghasilkan Hujan Perolakan pada waktu petang.

4. Fenomena angin kencang disertai hujan lebat pada waktu malam di pantai barat Semenanjung Malaysia dikenali sebagai...

  1. Angin Taufan
  2. Garis Badai / Angin Sumatra
  3. Bay Laut
  4. Angin Monsun Barat
Show answer

Answer: B

Angin Sumatra (Squall line) bertiup dari Selat Melaka pada waktu malam hingga subuh membawa hujan lebat dan angin kencang.

5. Apakah fenomena cuaca yang berlaku akibat pembakaran hutan secara terbuka di negara jiran atau tempatan yang menjejaskan jarak penglihatan?

  1. Hujan Asid
  2. Jerebu
  3. Peralihan Monsun
  4. Taufan
Show answer

Answer: B

Partikel debu dan asap terampai di atmosfera akibat pembakaran terbuka menyebabkan kejadian jerebu.

6. Angin Monsun Timur Laut bertiup melintasi Malaysia dari bulan...

  1. Mei hingga September
  2. Awal November hingga Mac
  3. Mac hingga April
  4. Ogos hingga Disember
Show answer

Answer: B

Angin Monsun Timur Laut bertiup dari awal bulan November hingga Mac dari pedalaman Asia.

7. Gas utama yang dibebaskan daripada pembakaran bahan api fosil yang menyumbang kepada kejadian Hujan Asid ialah...

  1. Oksigen dan Nitrogen
  2. Sulfur dioksida dan Nitrogen oksida
  3. Klorofluorokarbon dan Metana
  4. Karbon monoksida dan Helium
Show answer

Answer: B

Sulfur dioksida dan nitrogen oksida bertindak balas dengan wap air dalam udara membentuk asid yang menghasilkan hujan asid.

8. Mengapakah aktiviti pembalakan di Malaysia paling giat dijalankan pada musim kering?

  1. Kayu balak lebih kembang pada musim kering
  2. Memudahkan pergerakan kenderaan berat di jalan tanah merah
  3. Pokok tidak mempunyai daun pada musim kering
  4. Suhu sejuk membolehkan pokok ditebang dengan cepat
Show answer

Answer: B

Musim kering menyebabkan tanah tidak becak, memudahkan lori balak mengangkut kayu keluar dari hutan.

9. Berapakah jumlah purata hujan tahunan di Malaysia?

  1. Kurang daripada 1 000 mm
  2. 1 500 mm hingga 2 000 mm
  3. Melebihi 2 600 mm
  4. Melebihi 5 000 mm
Show answer

Answer: C

Malaysia menerima hujan yang lebat sepanjang tahun dengan purata tahunan melebihi 2 600 mm.

10. Mengapakah jumlah hujan semasa Angin Monsun Barat Daya adalah kurang berbanding Angin Monsun Timur Laut?

  1. Di sekat oleh Banjaran Titiwangsa
  2. Di halang oleh Pulau Sumatra (kesan bayangan hujan)
  3. Ditiup dari kawasan kutub yang kering
  4. Tidak melintasi sebarang kawasan lautan
Show answer

Answer: B

Pulau Sumatra bertindak sebagai penghalang (kesan bayangan hujan) kepada Angin Monsun Barat Daya dari Lautan Hindi.

Sponsored