arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 10: Teknologi Hijau

10 questions · Form 2 Geografi Bab 10: Teknologi Hijau

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Bangunan Hijau (Green Building) direka bentuk dengan memberi keutamaan kepada...

  1. Penggunaan lampu elektrik 24 jam tanpa tingkap
  2. Pencahayaan semula jadi, pengudaraan yang baik, dan penggunaan sumber bahan mesra alam
  3. Pembinaan dinding batu bata tebal tanpa pengudaraan
  4. Pemasangan lift berkuasa diesel
Show answer

Answer: B

Bangunan Hijau memaksimumkan penggunaan cahaya matahari dan pengudaraan semula jadi untuk mengurangkan penggunaan tenaga.

2. Dalam sektor pertanian, amalan manakah yang selari dengan prinsip Teknologi Hijau?

  1. Penggunaan baja organik dan kawalan perosak secara biologi
  2. Penyemburan racun kimia secara berlebihan
  3. Pembakaran terbuka ladang untuk pembersihan tanah
  4. Penebangan pokok secara tidak terkawal
Show answer

Answer: A

Baja organik dan kawalan biologi mengurangkan kebergantungan kepada bahan kimia berbahaya yang mencemarkan tanah dan air.

3. Apakah kelebihan utama peralatan elektrik yang mendapat pelekat Kecekapan Tenaga 5 Bintang daripada Suruhanjaya Tenaga?

  1. Menggunakan lebih banyak bekalan elektrik
  2. Menawarkan kecekapan penggunaan tenaga elektrik yang paling tinggi dan menjimatkan bil
  3. Mempunyai saiz yang paling besar di pasaran
  4. Boleh digunakan tanpa plug elektrik
Show answer

Answer: B

Label 5 Bintang menunjukkan peralatan tersebut mematuhi piawaian kecekapan tenaga tertinggi dan lebih menjimatkan elektrik.

4. Antara berikut, manakah merupakan amalan individu yang MENYOKONG Teknologi Hijau di rumah?

  1. Meninggalkan suis televisyen pada mod 'standby' sepanjang malam
  2. Menutup suis dan mencabut plug peralatan elektrik yang tidak digunakan
  3. Membuka paip air secara berterusan semasa menggosok gigi
  4. Menggunakan beg plastik sekali guna setiap kali membeli-belah
Show answer

Answer: B

Mencabut plug alatan yang tidak digunakan elak pembaziran elektrik ('vampire power').

5. Mengapakah penetapan suhu penyaman udara pada 24°C hingga 26°C digalakkan?

  1. Supaya ruang menjadi sangat sejuk berais
  2. Untuk mencapai nisbah kecekapan tenaga yang optimum dan mengelakkan pembaziran elektrik
  3. Kerana penyaman udara tidak boleh berfungsi pada suhu lain
  4. Untuk memanaskan kawasan bilik
Show answer

Answer: B

Suhu 24°C - 26°C merupakan suhu selesa yang terbukti paling cekap dari segi penggunaan tenaga elektrik.

6. Manakah antara berikut BUKAN merupakan salah satu daripada empat Teras Utama Dasar Teknologi Hijau Negara?

  1. Tenaga
  2. Alam Sekitar
  3. Ekonomi
  4. Politik
Show answer

Answer: D

Empat teras utama Dasar Teknologi Hijau Negara ialah Tenaga, Alam Sekitar, Ekonomi, dan Sosial.

7. Sisa makanan yang diproses menjadi baja kompos melalui proses semula jadi menyokong teras 5R iaitu...

  1. Refuse
  2. Rot (Mereput)
  3. Reduce
  4. Reuse
Show answer

Answer: B

Elemen 'Rot' merujuk kepada pengkomposan sisa organik (seperti sisa dapur) menjadi baja organik.

8. Apakah ciri utama produk yang dikategorikan di bawah Teknologi Hijau?

  1. Membebaskan asap beracun yang tinggi
  2. Kadar pelepasan gas rumah hijau yang rendah atau sifar
  3. Menggunakan sumber tenaga tidak boleh baharu secara maksimum
  4. Hanya boleh digunakan sekali sahaja sebelum dibuang
Show answer

Answer: B

Produk teknologi hijau direka khusus untuk mengurangkan atau meminimumkan pelepasan gas rumah hijau.

9. Apakah kesan pemuliharaan alam sekitar menerusi Teknologi Hijau terhadap kualiti hidup manusia?

  1. Udara dan air menjadi lebih bersih serta risiko penyakit berkurangan
  2. Peningkatan tahap tekanan akibat suhu panas
  3. Sumber air bersih semakin sukar diperoleh
  4. Kawasan hijau makin berkurangan
Show answer

Answer: A

Persekitaran yang kurang tercemar meningkatkan tahap kesihatan awam dan kualiti hidup secara keseluruhan.

10. Apakah peranan aplikasi Teknologi Hijau dalam sektor pengurusan sisa dan air sisa?

  1. Membakar sisa secara terbuka di kawasan perumahan
  2. Mengolah air sisa dan menukar sisa organik kepada baja kompos atau tenaga (Waste-to-Energy)
  3. Mebuang sisa kimia terus ke dalam laut
  4. Menimbus semua sampah tanpa kitar semula
Show answer

Answer: B

Pengurusan sisa hijau menggalakkan pengolahan air sisa serta pemulihan tenaga daripada sampah.

Sponsored