arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 7: Peningkatan Tamadun India dan China

10 questions · Form 1 Sejarah Bab 7: Peningkatan Tamadun India dan China

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah gelaran bagi kerajaan-kerajaan kecil yang terbentuk di India sebelum munculnya empayar besar?

  1. Janapada
  2. Mahajanapada
  3. Polis
  4. Satrapi
Show answer

Answer: A

Janapada merujuk kepada kerajaan kecil, manakala gabungan Janapada membentuk Mahajanapada (kerajaan besar).

2. Apakah keistimewaan seni bina Guha Ajanta dan Guha Ellora di India?

  1. Pahat ukiran kuil dan patung yang diukir terus pada bukit batu bukit gergasi
  2. Pembinaan kayu tanpa paku
  3. Penggunaan kubah kaca berwarna
  4. Binaan batu bata terapung di atas air
Show answer

Answer: A

Gua Ajanta dan Ellora merupakan kompleks kuil yang diukir indah pada bukit bukit batu berasingan.

3. Di manakah lokasi institusi pengajian tinggi terawal dan terkenal dalam Tamadun India?

  1. Nalanda dan Taxila
  2. Beijing
  3. Athens
  4. Alexandria
Show answer

Answer: A

Universiti Nalanda dan Taxila merupakan pusat pembelajaran agama, falsafah, dan sains terkenal di India.

4. Peristiwa pertempuran dahsyat yang menyedarkan Raja Asoka tentang kekejaman perang ialah...

  1. Perang Kalinga
  2. Perang Panipat
  3. Perang Peloponnese
  4. Perang Kurukshetra
Show answer

Answer: A

Perang Kalinga mengorbankan lebih 100,000 nyawa dan menyebabkan Raja Asoka menghentikan perluasan secara fizikal.

5. Dalam Tamadun China, golongan manakah yang berada di kedudukan sosial kedua tertinggi selepas golongan sarjana (mandarin)?

  1. Petani
  2. Tukang/Kraf
  3. Pedagang
  4. Hamba
Show answer

Answer: A

Masyarakat China menghormati Petani di kedudukan tinggi kerana membekalkan makanan, manakala Pedagang dianggap kelas bawah kerana hanya mencari untung.

6. Antara berikut, manakah ciptaan sains dan teknologi utama dari Tamadun China?

  1. Kertas, kompas, serbuk peledak (mesiu), dan percetakan
  2. Piramid, pemumiaan, dan kertas papirus
  3. Ziggurat dan roda kayu
  4. Aqueduct dan colosseum
Show answer

Answer: A

China terkenal dengan Empat Reka Cipta Agung: Kertas, Kompas, Mesiu, dan Teknologi Percetakan Block.

7. Sistem kasta dalam masyarakat India membahagikan susun lapis masyarakat kepada...

  1. Brahmin, Kshatriya, Vaisya, dan Sudra
  2. Patrician dan Plebeian
  3. Raja, Bangsawan, dan Hamba
  4. Mandarin dan Petani
Show answer

Answer: A

Sistem Kasta tegar membahagikan masyarakat kepada 4 kelas utama dengan Brahmin (paderi) di puncak susunan.

8. Binaan batu bersurat yang didirikan di sepanjang jalan utama di India untuk menyebarkan titah raja dan ajaran agama dikenali sebagai...

  1. Tiang Asoka (Edik Asoka)
  2. Stupa Sanchi
  3. Ziggurat
  4. Prasasti Yupa
Show answer

Answer: A

Tiang Asoka mengandungi ukiran titah perintah Raja Asoka berkenaan keadilan dan moral agama Buddha.

9. Falsafah pemerintahan teraju Dinasti Qin yang menekankan undang-undang tegas dan hukuman berat dinamakan...

  1. Legalisme
  2. Konfusianisme
  3. Taoisme
  4. Buddhisme
Show answer

Answer: A

Dinasti Qin mengamalkan aliran Legalisme (Han Feizi) yang menekankan ketegasan undang-undang untuk mengawal rakyat.

10. Perkhidmatan Awam di China berasaskan ajaran falsafah...

  1. Konfusianisme
  2. Legalisme
  3. Buddhisme
  4. Shinto
Show answer

Answer: A

Kurikulum peperiksaan perkhidmatan awam China terasnya menggunakan karya karangan klasik Konfusius (Empat Buku dan Lima Klasik).

Sponsored