arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 5: Tamadun Awal Dunia

10 questions · Form 1 Sejarah Bab 5: Tamadun Awal Dunia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Siapakah pembantu utama Firaun dalam menguruskan pentadbiran Wilayah Tamadun Mesir Purba?

  1. Wazir (Menteri Utama)
  2. Pendeta Utama
  3. Ketua Hamba
  4. Laksamana
Show answer

Answer: A

Wazir memainkan peranan sebagai penasihat dan menteri utama bagi membantu Firaun menguruskan negara.

2. Apakah ciri keistimewaan utama perancangan bandar Mohenjo-Daro dan Harappa?

  1. Dibina di atas puncak gunung
  2. Mempunyai susun atur blok bersistem grid dan perparitan tertutup
  3. Dikelilingi oleh parit air buatan manusia sahaja
  4. Diperbuat sepenuhnya daripada kayu ru
Show answer

Answer: B

Bandar dalam Tamadun Indus dibina berasaskan susun atur grid yang teratur dengan sistem perparitan dan kumbahan moden.

3. Di manakah lokasi terletaknya patung Sphinx yang berkepala manusia dan berbadan singa?

  1. Kompleks Piramid Giza, Mesir
  2. Kota Ur, Mesopotamia
  3. Mohenjo-Daro, Indus
  4. Anyang, China
Show answer

Answer: A

Patung Sphinx terbina megah menjaga kompleks Piramid Giza di Mesir Purba.

4. Apakah tajuk kod undang-undang terawal dan terkenal dari Tamadun Mesopotamia yang dipahat pada tiang batu?

  1. Kod Undang-Undang 12 Papan
  2. Kod Undang-Undang Hammurabi
  3. Hukum Kanun Melaka
  4. Undang-Undang Manu
Show answer

Answer: B

Kod Undang-Undang Hammurabi digubal oleh Raja Hammurabi dan mengandungi 282 perkara berkenaan keadilan dan hak rakyat.

5. Apakah sumbangan besar Tamadun Mesir Purba dalam bidang perubatan yang bertujuan mengawet jasad manusia?

  1. Pembedahan plastik
  2. Pemumiaan mayat
  3. Akupuntur
  4. Ubat bius moden
Show answer

Answer: B

Masyarakat Mesir Purba mahir dalam proses pemumiaan untuk mengekalkan jasad Firaun dan golongan bangsawan.

6. Siapakah sejarawan Yunani yang menggambarkan Tamadun Mesir Purba sebagai "Hadiah Sungai Nil"?

  1. Herodotus
  2. Socrates
  3. Aristotle
  4. Gordon Childe
Show answer

Answer: A

Herodotus menyatakan bahawa tanpa limpahan air dan lumpur subur Sungai Nil, Mesir hanya merupakan sebuah padang pasir.

7. Masyarakat Mesir Purba mencipta kalendar berdasarkan...

  1. Pergerakan angin monsun
  2. 365 hari setahun berdasarkan kitaran sistem suria dan limpahan air Sungai Nil
  3. Fasa bulan penuh sahaja
  4. Kiraan bilangan hari banjir di padang pasir
Show answer

Answer: B

Kalendar Mesir Purba mengandungi 365 hari membabitkan 12 bulan untuk meramal waktu limpahan Sungai Nil.

8. Monumen binaan berupa piramid berundak yang berfungsi sebagai pusat keagamaan di Mesopotamia dikenali sebagai...

  1. Ziggurat
  2. Sphinx
  3. Parthenon
  4. Colosseum
Show answer

Answer: A

Ziggurat ialah menara ibadat besar yang dibina menggunakan batu bata di negara kota Mesopotamia.

9. Tulisan Ideogram yang berasaskan simbol karakter dicipta oleh masyarakat...

  1. Mesopotamia
  2. Mesir Purba
  3. Huang He
  4. Indus
Show answer

Answer: C

Tulisan Cina terawal berasaskan karakter atau simbol (Ideogram) dicipta dalam Tamadun Huang He.

10. Sistem kemasyarakatan dalam Tamadun Huang He adalah berasaskan konsep...

  1. Demokrasi
  2. Feudalisme
  3. Republik
  4. Oligarki
Show answer

Answer: B

Tamadun Huang He mengamalkan sistem feudal di mana raja mengurniakan tanah kepada golongan bangsawan.

Sponsored