arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 7: Saliran di Malaysia

10 questions · Form 1 Geografi Bab 7: Saliran di Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Sungai apakah yang bertindak sebagai sempadan semulajadi antara negeri Perak dan Selangor?

  1. Sungai Perak
  2. Sungai Bernam
  3. Sungai Muar
  4. Sungai Golok
Show answer

Answer: B

Sungai Bernam membentuk sempadan semulajadi antara Perak dan Selangor.

2. Apakah tasik SEMULAJADI yang terbesar di Malaysia?

  1. Tasik Chini
  2. Tasik Bera
  3. Tasik Kenyir
  4. Tasik Temenggor
Show answer

Answer: B

Tasik Bera di Pahang merupakan tasik semulajadi terbesar di Malaysia dan diiktiraf sebagai Tapak RAMSAR.

3. Apakah jenis hakisan yang paling dominan di peringkat HULU sungai?

  1. Hakisan mendatar
  2. Hakisan menegak (ke dalam)
  3. Hakisan tebing tepi
  4. Pemendapan aluvium
Show answer

Answer: B

Aliran air yang deras di hulu sungai menyebabkan hakisan menegak berlaku dengan giat lalu membentuk lurah berbentuk 'V'.

4. Apakah sungai terpanjang di Sabah?

  1. Sungai Rajang
  2. Sungai Kinabatangan
  3. Sungai Segama
  4. Sungai Padas
Show answer

Answer: B

Sungai Kinabatangan (560 km) ialah sungai terpanjang di Sabah.

5. Sungai Golok bertindak sebagai sempadan antarabangsa semulajadi yang memisahkan Malaysia dengan...

  1. Indonesia
  2. Thailand
  3. Brunei
  4. Singapura
Show answer

Answer: B

Sungai Golok memisahkan negeri Kelantan (Malaysia) dengan negara Thailand.

6. Sungai Rajang di Sarawak sangat penting kepada penduduk setempat sebagai...

  1. Kawasan tapak perindustrian berat
  2. Jalan pengangkutan dan perhubungan utama ke pedalaman
  3. Kawasan penanaman teh
  4. Kawasan perlombongan bijih timah
Show answer

Answer: B

Sungai Rajang merupakan lebuh raya air utama bagi mengangkut penumpang dan barangan ke kawasan pedalaman Sarawak seperti Kapit.

7. Apakah jenis sungai atau tasik yang diiktiraf di bawah Konvensyen RAMSAR sebagai kawasan tanah lembap kepentingan antarabangsa?

  1. Tasik Kenyir
  2. Tasik Bera
  3. Tasik Temenggor
  4. Tasik Chenderoh
Show answer

Answer: B

Tasik Bera di Pahang telah diiktiraf sebagai Tapak RAMSAR tanah lembap pertama di Malaysia.

8. Aktiviti pelancongan menembak jeram (white-water rafting) biasanya dijalankan di peringkat...

  1. Hilir sungai
  2. Hulu sungai
  3. Muara sungai
  4. Delta sungai
Show answer

Answer: B

Hulu sungai mempunyai aliran air yang deras dan banyak jeram yang sesuai untuk sukan ekstrim menembak jeram.

9. Antara berikut, empangan manakah yang terletak di Sarawak bagi penjanaan kuasa hidroelektrik?

  1. Empangan Temenggor
  2. Empangan Bakun
  3. Empangan Kenyir
  4. Empangan Chenderoh
Show answer

Answer: B

Empangan Bakun ialah empangan hidroelektrik utama yang terletak di Sarawak.

10. Mengapakah kawasan hulu sungai sangat sesuai untuk pembinaan empangan hidroelektrik?

  1. Mempunyai tanih aluvium yang tebal
  2. Aliran airnya deras dan beralur curam
  3. Banyak terdapat pemendapan delta
  4. Sebab kawasannya rata dan luas
Show answer

Answer: B

Aliran air yang deras dan tebing tinggi di hulu sungai memberikan daya tekanan air yang kuat untuk memutarkan turbin hidroelektrik.

Sponsored