arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 6: Bentuk Muka Bumi

10 questions · Form 1 Geografi Bab 6: Bentuk Muka Bumi

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Antara berikut, yang manakah merupakan tasik semulajadi terbesar di Malaysia?

  1. Tasik Chini
  2. Tasik Bera
  3. Tasik Kenyir
  4. Tasik Perdana
Show answer

Answer: B

Tasik Bera di Pahang ialah tasik semulajadi terbesar di Malaysia.

2. Kemuncak tertinggi di Semenanjung Malaysia terletak di Pahang iaitu...

  1. Gunung Kinabalu
  2. Gunung Tahan
  3. Gunung Ledang
  4. Gunung Jerai
Show answer

Answer: B

Gunung Tahan (2,181 m) merupakan kemuncak tertinggi di Semenanjung Malaysia.

3. Kawasan Dataran Kedah-Perlis amat terkenal sebagai...

  1. Kawasan pembalakan kayu balak
  2. Kawasan 'Jelapang Padi' negara
  3. Kawasan perlombongan emas
  4. Pusat percutian tanah tinggi
Show answer

Answer: B

Dataran Kedah-Perlis merupakan kawasan tanah pamah ber-tanih aluvium utama yang dipanggil Jelapang Padi Malaysia.

4. Apakah kemuncak gunung tertinggi di Malaysia?

  1. Gunung Tahan
  2. Gunung Korbu
  3. Gunung Kinabalu
  4. Gunung Murud
Show answer

Answer: C

Gunung Kinabalu di Sabah (4,095 m) ialah kemuncak gunung tertinggi di Malaysia dan di Borneo.

5. Mengapakah kawasan Cameron Highlands di Pahang sesuai untuk penanaman teh dan sayur-sayuran?

  1. Mempunyai tanih aluvium tebal
  2. Mempunyai suhu yang sejuk dan iklim sederhana
  3. Berdekatan dengan pinggir laut
  4. Banyak menerima air banjir hujan
Show answer

Answer: B

Suhu sederhana sejuk di kawasan tanah tinggi menggalakkan penanaman teh, bunga, dan sayur-sayuran iklim sederhana.

6. Tasik buatan terbesar di Malaysia dan Asia Tenggara ialah...

  1. Tasik Bera
  2. Tasik Chini
  3. Tasik Kenyir
  4. Tasik Temenggor
Show answer

Answer: C

Tasik Kenyir di Terengganu dibina hasil pembinaan empangan hidroelektrik dan merupakan tasik buatan terbesar di Asia Tenggara.

7. Tanih yang sangat subur di kawasan dataran tanah pamah yang sesuai untuk penanaman padi ialah...

  1. Tanih Laterit
  2. Tanih Aluvium
  3. Tanih Gambut
  4. Tanih Pasir
Show answer

Answer: B

Tanih aluvium terhasil daripada mendapan sungai dan amat subur untuk tanaman padi.

8. Batu tunggul yang terhakis bahagian bawahnya lama-kelamaan akan runtuh dan membentuk...

  1. Gua laut
  2. Gerbang laut
  3. Tunggul sisa
  4. Tebing tinggi
Show answer

Answer: C

Hakisan berterusan pada batu tunggul akan menyebabkan ia runtuh lalu meninggalkan tunggul sisa.

9. Sungai Golok bertindak sebagai sempadan antarabangsa semulajadi antara Malaysia dengan negara...

  1. Indonesia
  2. Thailand
  3. Singapura
  4. Brunei
Show answer

Answer: B

Sungai Golok membentuk sempadan semulajadi di utara tanah air antara Kelantan (Malaysia) dengan Thailand.

10. Apakah sungai terpanjang di Malaysia?

  1. Sungai Pahang
  2. Sungai Perak
  3. Sungai Rajang
  4. Sungai Kinabatangan
Show answer

Answer: C

Sungai Rajang di Sarawak (563 km) merupakan sungai terpanjang di Malaysia.

Sponsored