arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 3: Peta Lakar

10 questions · Form 1 Geografi Bab 3: Peta Lakar

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah langkah PERTAMA yang perlu dilakukan semasa melukis peta lakar?

  1. Melukis simbol petempatan
  2. Memilih kawasan kajian dan menentukan tajuk
  3. Melukis garisan pemidang
  4. Membuat petunjuk peta
Show answer

Answer: B

Langkah pertama ialah memilih kawasan kajian serta menetapkan tajuk peta lakar.

2. Singkatan perkataan 'P.P.' dalam peta lakar mewakili...

  1. Paya Bakau
  2. Pejabat Pos
  3. Pusat Pelancongan
  4. Pangkalan Polis
Show answer

Answer: B

P.P. ialah singkatan bagi Pejabat Pos.

3. Di manakah selalunya simbol Arah Mata Angin ditempatkan di dalam peta lakar?

  1. Di tengah-tengah peta
  2. Di bahagian sudut atas peta
  3. Di dalam kotak petunjuk sahaja
  4. Di luar pemidang bahagian bawah
Show answer

Answer: B

Arah mata angin (Arah Utara) biasanya dilukis pada salah satu sudut atas peta.

4. Manakah antara berikut merupakan ciri budaya dalam peta lakar?

  1. Hutan
  2. Paya bakau
  3. Bukit
  4. Jambatan
Show answer

Answer: D

Jambatan ialah binaan buatan manusia (ciri budaya).

5. Simbol tanaman pokok kelapa di sepanjang pinggir pantai selalunya menandakan kawasan tersebut ber tanih...

  1. Tanih aluvium
  2. Tanih pasir
  3. Tanih gambut
  4. Tanih laterit
Show answer

Answer: B

Tanaman kelapa tumbuh subur di kawasan pinggir pantai yang berpasir.

6. Singkatan perkataan 'B.P.' di dalam peta lakar selalunya merujuk kepada...

  1. Balai Polis
  2. Bandar Pusat
  3. Bukit Paya
  4. Balai Pelabuhan
Show answer

Answer: A

B.P. ialah singkatan standard bagi Balai Polis.

7. Warna biru pada peta lakar selalunya mewakili ciri...

  1. Tumbuhan
  2. Bentuk muka bumi tanah tinggi
  3. Badan air / Saliran
  4. Jaringan jalan raya
Show answer

Answer: C

Warna biru mewakili unsur saliran atau badan air seperti sungai, laut, dan tasik.

8. Antara berikut, yang manakah BUKAN ciri utama dalam sesebuah peta lakar lengkap?

  1. Tajuk
  2. Arah mata angin
  3. Gambar foto berwarna
  4. Petunjuk
Show answer

Answer: C

Peta lakar menggunakan simbol dan petunjuk, bukannya gambar foto sebenar.

9. Apakah simbol yang digunakan untuk mewakili kawasan petempatan penduduk dalam peta lakar?

  1. Garisan biru berliku
  2. Segi empat hitam / Merah
  3. Segi tiga bergaris
  4. Bulatan hijau
Show answer

Answer: B

Petempatan atau rumah mewakili binaan fizikal buatan manusia yang ditandakan dengan simbol segi empat.

10. Antara kombinasi berikut, yang manakah padanan yang BETUL antara Ciri Fizikal dan Ciri Budaya?

  1. Ciri Fizikal: Sungai | Ciri Budaya: Hutan
  2. Ciri Fizikal: Jalan raya | Ciri Budaya: Rumah
  3. Ciri Fizikal: Bukit | Ciri Budaya: Kelapa sawit
  4. Ciri Fizikal: Masjid | Ciri Budaya: Paya
Show answer

Answer: C

Bukit ialah bentuk muka bumi semulajadi (fizikal) dan kelapa sawit ialah pertanian buatan manusia (budaya).

Sponsored