arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 10: Bentuk Muka Bumi dan Saliran di Asia Tenggara

10 questions · Form 1 Geografi Bab 10: Bentuk Muka Bumi dan Saliran di Asia Tenggara

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Sungai Irrawaddy merupakan nadi jalan perhubungan air dan pengangkutan utama bagi negara...

  1. Thailand
  2. Myanmar
  3. Vietnam
  4. Laos
Show answer

Answer: B

Sungai Irrawaddy mengalir merentasi bahagian tengah negara Myanmar dari utara ke selatan.

2. Manakah antara negara berikut merupakan SATU-SATUNYA negara di Asia Tenggara yang tidak mempunyai pinggir laut (terkurung daratan)?

  1. Kemboja
  2. Laos
  3. Myanmar
  4. Brunei Darussalam
Show answer

Answer: B

Laos ialah satu-satunya negara terkurung daratan (landlocked country) di Asia Tenggara kerana dikelilingi oleh daratan negara jiran.

3. Manakah antara laut berikut yang memisahkan Semenanjung Malaysia dengan Sabah dan Sarawak?

  1. Laut Andaman
  2. Laut China Selatan
  3. Laut Jawa
  4. Laut Sulu
Show answer

Answer: B

Laut China Selatan terletak di antara Semenanjung Malaysia dan Kepulauan Borneo (Sabah & Sarawak).

4. Apakah jenis tanaman utama yang ditanam di dataran tanah pamah beraluvium seperti Delta Mekong dan Lembah Chao Phraya?

  1. Gandum
  2. Padi
  3. Kapas
  4. Kurma
Show answer

Answer: B

Dataran aluvium yang rata dan kaya air di Asia Tenggara sangat sesuai untuk penanaman padi basah.

5. Apakah keistimewaan kawasan pinggir laut di negara-negara Asia Tenggara?

  1. Sentiasa diliputi ais sepanjang tahun
  2. Kaya dengan sumber perikanan, pelancongan pantai, dan tapak pelabuhan
  3. Sesuai untuk pertanian gandum gred tinggi
  4. Bebas daripada sebarang aktiviti ekonomi
Show answer

Answer: B

Pinggir laut Asia Tenggara yang cetek (Pentas Sunda) kaya dengan hidupan laut dan menarik aktiviti pelancongan serta pelabuhan.

6. Sungai apakah yang merupakan sungai TERPANJANG di Asia Tenggara?

  1. Sungai Chao Phraya
  2. Sungai Mekong
  3. Sungai Irrawaddy
  4. Sungai Rajang
Show answer

Answer: B

Sungai Mekong ialah sungai terpanjang di Asia Tenggara, mengalir sepanjang kira-kira 4,350 km merentasi 6 buah negara.

7. Negara yang termuda di Asia Tenggara yang mencapai kemerdekaan pada tahun 2002 ialah...

  1. Brunei Darussalam
  2. Timor-Leste
  3. Singapura
  4. Laos
Show answer

Answer: B

Timor-Leste mencapai kemerdekaan secara rasmi pada tahun 2002 dan menjadi negara ke-11 Asia Tenggara.

8. Apakah tasik AIR TAWAR SEMULAJADI terbesar di Asia Tenggara?

  1. Danau Toba
  2. Tasik Kenyir
  3. Tonle Sap
  4. Tasik Bera
Show answer

Answer: C

Tonle Sap yang terletak di Kemboja merupakan tasik air tawar semulajadi terbesar di Asia Tenggara.

9. Ibu negara Thailand yang dilalui oleh Menam Chao Phraya ialah...

  1. Hanoi
  2. Bangkok
  3. Jakarta
  4. Manila
Show answer

Answer: B

Bangkok merupakan ibu negara Thailand yang terletak di muara dan sepanjang lembah Menam Chao Phraya.

10. Mengapakah kawasan persekitaran gunung berapi di Indonesia dan Filipina sangat padat dengan penduduk?

  1. Kerana kawasannya bebas daripada sebarang bencana alam
  2. Kerana tanih vulkanik (bes) yang terhasil amat subur untuk pertanian
  3. Kerana terdapat banyak kawasan perindustrian cip mikro
  4. Kerana tiada bayaran cukai tanah
Show answer

Answer: B

Debu dan tanih vulkanik hasil letusan gunung berapi kaya dengan nutrien yang menjadikan tanah pertanian sangat subur.

Sponsored